Terasele clasice sunt acele terase în care materialul pentru termoizolatii (polistiren extrudat – XPS) este dispus sub hidroizolație. Această soluţie poate fi utilizată atât la terase necirculabile cât și la terasele circulabile sau la terasele grădină, verzi. În funcție de tipul de trafic se va alege un material termoizolant care să corespundă încărcărilor din exploatare.

 Datorită hidroizolatiei, care împiedică difuzia vaporilor, este necesară pozarea unui strat de bariera de vapori si difuzie sub termoizolație. Astfel se permite evacuarea vaporilor infiltrati prin placa de beton dinspre interior catre exterior.

 Combinarea unei terase verzi cu un sistem termohidroizolant se poate realiza pe planseu beton + sapa de ciment pentru panta, pe suport de  lemn, pe suport ondulat, sau pe terase uzate, etc. Un astfel de sistem se compune dintro succesiune de straturi; Difuzie si Bariera de vapori, Termoizolatie, Membrana de caserat polistiren sau sapa, Membrana antiradacina, de drenaj, Geotextil si Substratul vegetal; straturi prezentate in imaginea de mai jos. Mai multe detalii pe paginile Terase verzi si Hidroizolatii terase.

termoizolatii

termoizolatii

 Termoizolarea teraselor se poate realiza in mod clasic sub membranele de hidroizolare, sau in mod inversat, prin balastarea termoizolatiei, cu pietris, nisip si dale, etc, peste membranele de hidroizolare. Realizarea de termoizolatii terase clasice necirculabile o puteti vizualiza in filmuletele de mai jos. Astfel, dupa fixarea prin lipire a polistirenului extrudat pe bariera de vapori si sapa de panta de pe terasa, s-a montat o membrana bituminoasa pentru caserarea polistirenului in vederea montarii la flacara, in final, a celor doua straturi de membrane bituminoase. In locul membranei de caserat, peste polistiren, se putea turna sapa pentru a permite circulatia frecventa pe terasa. Detaliile de executie fac diferenta intre o lucrare corespunzatoare si una facuta de mintuiala, “de ochii beneficiarului”!


 Pentru rezultate satisfăcătoare, se recomandă montarea plăcilor de termoizolatii atât pe fundație cât și sub pardoseală, ceea ce elimină senzația de “pardoseală rece” și conduce la scăderea costurilor de încălzire în încăperile de la parter.

 La constructii vechi se recomandă montarea de polistiren extrudat pe fundatia construcției până la o adâncime de minim 1 m.

Acasă » Termoizolatii terase