termoizolatii si hidroizolatii terase, tel.0732408283
Variatiile termice in directia grosimii peretelui duc la definirea gradientului de temperatura. Gradientul de temperatura din pereti, acoperis, sau fundatie, este functie de zona imobilului si anotimp. Vor exista gradienti de temperatura diferiti pentru peretii despartitori, pentru acoperis, sau fundatie. Termoizolarea constructiilor se proiecteaza in functie de acestigradienti de temperatura.
Calculul pentru izolatii termice al peretilor, acoperisului, fundatiei trebuie facut tinind seama de cantitatea de vapori de apa! Transformarile de faza ale vaporilor de apa, din aerul existent in porii si fisurile structurii casei, creaza probleme. De exemplu: condens pe pereti, igrasie, infiltratii de apa din acoperis, fisuri si crapaturi ale infrastructurii. Umezirea termoizolatiei duce la pierderea calitatilor termice ale ei si deteriorarea hidroizolatiei acoperisului.
Termoizolarea constructiilor tine cont de doi parametri fizici importanti in acest domeniu: punctul de roua si punctul de inghet.
Punctul de roua al apei este temperatura la care vaporii de apa aflati in contact cu un material se satureaza. Transformare de faza din vapori in apa lichida se face in conditii date de umiditate, temperatura, si presiune atmosferica. Punctul de roua are valori pozitive sau negative, functie de conditiile de mediu date.
Punctul de inghet este temperatura la care, in conditii date de presiune si umiditate ale mediului, apa lichida coexista cu gheata. Evident punctul de inghet al apei in conditii de presiune atmosferica normala este 0°C.
Mai sus sint figurate citeva situatii ale gradientului de temperatura intr-un perete de exterior. Exista conditii concrete de care se tine seama cind se doreste termoizolarea imobilului. Sa presupunem urmatoarele conditii: temperatura interioara a mediului 20°C, umiditate relativa a mediului intern 70%; temperatura exterioara a mediului -15°C, umiditatea relativa a mediului extern 50%.
In figura A se prezinta situatia peretelui neizolat termic. Peretele are λ (coeficient de conductivitate termica) si grosime fixate. Constatati ca punctul de inghet se afla la mijlocul peretelui, temperatura fetei interioare este de 14°C, iar temperatura fetei exterioare este de -13°C. Din capul locului se vede ca apa inghetata, patrunsa in fisurile exterioare, poate deteriora jumatatea dinspre exterior a peretelui. Iar daca calculati punctul de roua pe suprafata interioara a peretelui veti constata ca Troua=14.4°C. Deci condensul va curge pe fata interioara a peretelui! Solutia rapida pentru evitarea acestei situatii este micsorarea umiditatii relative din incapere prin aerisire. Apoi sa va trece la sisteme de hidroizolatii si termoizolatii ale peretelui, asa cum se arata in fig.B.
In figura B se prezinta gradientul de temperatura pentru acelasi perete termoizolat cu polistiren. Astfel punctul de inghet s-a mutat in interiorul polistirenului, iar temperaturile fetelor peretelui s-au schimbat. De aceasta data observati ca pe suprafata interioara a peretelui nu se mai formeaza condens. Umiditatea din interiorul casei trebuie sa fie redusa la 60%, astfel incit punctul de roua sa fie mutat in interiorul polistirenului. Noul punct de roua, Troua=12°C , evita aparitia apei lichide in perete in zona de contact intre polistiren si acesta. Condensul ar putea aparea ca urmare a patrunderii vaporilor de apa din interiorul casei prin fisurile, rosturile, porii materialului peretelui!
In figurile C si D se prezinta aceeasi situatie ca la punctul B, dar cu termoizolarea realizata pe interiorul peretelui. Peretele are diferite grosimi si valori ale coeficientului de conductivitate termica λ. In aceste situatii se evita crearea condensului pe fata interioara a peretelui. Exista pericolul inghetarii apei iarna in fisurile exterioare din perete, fapt ce va duce la distrugerea in timp a acestuia!!!
In schita de mai sus se prezinta gradientii de temperatura intr-o sectiune a unui acoperis tip terasa pentru variantele termoizolarii cu polistiren extrudat de 3 cm si de 5cm. In varianta termoizolarii cu polistiren extrudat de 3 cm, observati ca, la temperatura DP65%, punctul de roua la umiditatea mediului de 65% cade in afara polistirenului, in structura tavanului. Condensul se va forma pe tavan si veti avea nevoie de umbrela ca sa stati in interior si sa va minunati ca pica apa din tavan direct in ciorba !!! In situatia utilizarii polistirenului extrudat gros de 5 cm, vaporii de apa nu condenseaza dar trebuie evacuati de sub termoizolatie pentru a nu crea presiune si a distruge hidroizolatia aflata peste polistirenul extrudat. Acesta este rolul barierei de vapori si a stratului de difuzie de sub termoizolatie.
Din tot ce v-am prezentat puteti acum sa realizati cit de importanta este termoizolarea casei si, in special, cit de importanta este termoizolarea acoperisurilor. Patrunderea vaporilor de apa dinspre interiorul casei in termosistemul acoperisurilor, condensarea acestor vapori, se datoreaza defectiunilor din membrana bariera de vapori sau a inexistentei ei, a inexistentei sistemelor de aerisire a termoizolatiei si a radierelor teraselor, fisurilor, porilor si rosturilor din structura acoperisului sau peretelui. O greseala de proiectare a termoizolatiei unei terase este si utilizarea polistirenului expandat, material care este permisiv la vapori si deci care permite condensul apei in structura lui. Umezeala ajunsa in termosistemul teraselor cauzeaza nu numai ineficienta energetica dar si solicitari ale membranelor hidroizolatoare! Urmare a inghetarii apei (iarna) sau a vaporizarii apei (vara) de sub hidroizolatie , aceasta se va fisura si deci urmatoarea ploaie va inrautati situatia pentru sistemul de hidroizolatii si termoizolatii al acoperisului !
Informatii importante ! Multumesc !