Terasele verzi sunt alcatuite cel putin din straturile aratate in imaginea de mai jos si pot fi extensive sau intensive.

 Acoperisurile extensive presupun existenta de maxim 12 cm de compost in care se planteaza specii din familia sedum si ierburi. Ele necesita foarte putina apa si ingrijire „la cerere”. Greutatea unui astfel de acoperis variaza intre 70 – 150 kg/mp.

 Acoperisurile intensive sunt formate din minim 12 cm de sol, iar greutatea este considerabila – poate trece de 300 kg/mp. Tipurile de plante suportate sunt numeroase (de la ierburi aromatice pana la arbusti si arbori de mici dimensiuni); iar ingrijirea este pe masura: irigatii, drenuri, ingrasaminte si ingrijire constanta, ca orice gradina de pe sol.

acoperis verde terase verzi fotovoltaicefotovoltaice

Terasa verde scade consumul de energie:

 De prima data cand am vazut o cladire cu terase verzi, mi-am zis ca, pe timp de vara, ea trebuie sa fie o adevarata binecuvantare. Cifrele vin sa imi confirme banuielile: pe timp de vara, acest strat verde mentine racoare. Terasa verde reflecta razele solare si, impreuna cu stratul termoizolator, poate reduce transferul de caldura cu pana la 95%. Intr-o zi caniculara, cu temperatura situata peste 35°C, in substratul vegetatiei, temperatura se mentine in jurul valorii de 25°C. Cu vara am rezolvat-o. Apoi am aflat ca, si pe timp de iarna, terasa verde e mult mai prietenoasa decat terasa gri. Ea asigura o buna izolare termica. Cum se traduce asta? Printr-un confort sporit in orice anotimp si economie de bani. Vara ai racoare si nu mai folosesti atat de mult aerul conditionat, iarna terasa e bine izolata si pierde mai putina caldura deci iar avem avantaj ca platim mai putin la intretinere. Treaba asta nu o spun doar eu si nu am pretentia sa ma credeti pe cuvant. Exista oameni care au studiat, au calculat si au concluzionat ca acoperisul verde reduce consumul de energie cu 23% la incalzire si cu 75% la aerul conditionat (Sursa: ”Groen boven alles”, Energy Savings Monitor).

Terasa verde reduce nivelul de zgomot:

 Oriunde am fi, acasa sau la birou, zgomotul este un factor perturbator care nu ne permite sa ne concentram. Punem tot felul de materiale izolatoare, montam termopane de cea mai buna calitate si tot patrunde zgomot in cladire. Un acoperis verde ne-ar putea asigura linistea mult dorita, reducand nivelul de zgomot. Se pare ca reducerea sonorului cu 10 db se traduce intr-o scadere la jumatate a nivelului de zgomot. Ori, prin structura sa (substrat, aerul din straturi, plante), terasa verde poate reduce zgomotul cu pana la 8 db.

Acoperisul verde este rezistent la foc si protejeaza de radiatii electromagnetice:

 Focul e un dusman crunt. Atunci cand ne construim casa sau o cladire de birouri, sa folosim materiale care sa nu intretina arderea. Acoperisul verde are un substrat care nu arde si nu permite excesul de aer la straturile de sub el. Stiu ei, nemtii, ce zic! Eu am mare incredere in ei. Prezenta unei terase verzi pe acoperis scade considerabil nivelul radiatiilor electromagnetice.(„Astfel, un acoperis verde format dintr-un strat de termoizolatie de 20 cm, strat de drenaj, un substrat gros de 16 cm si vegetatie extensiva formata din plante erbacee reduce radiatiile cu 90%.”).

Acoperisul verde reduce efectul de sera si ne permite sa respiram un aer mai curat:

 Pe timpul verii, temperaturile din marile orase sunt cu 5-6 grade Celsius mai mari decat cele inregistrate in zonele rurale. Exista diferente de temperaturi si intre centrul si periferia aceluiasi oras. De ce? Pentru ca la periferie si in mediul rural exista mai multa vegetatie care combate efectul de sera. De asta ne si simtim mai bine cand ne retragem intr-un parculet cat de mic, pe timp de canicula, pentru ca, spre deosebire de asfaltul care absoarbe caldura si o degaja prinzandu-ne cumva la mijloc intre caldura degajata de el si cea trimisa de soare, spatiul verde are marea calitate de a reflecta caldura. In plus, in zonele verzi, temperatura este mai scazuta si datorita procesului de evaporare a apei. Nu numai ca este mai racoare, dar simti ca si respiri mai bine atunci cand esti intr-un parc sau o gradina, asta datorita acelorasi plante care emana oxigen si capteaza dioxidul de carbon si microparticulele. E cam greu de respirat un aer incarcat cu CO2 si cu microparticule care agraveaza bolile pulmonare.  Asa ca, pentru sanatatea noastra, o crestere a numarului de spatii verzi sub forma de terase sau acoperisuri verzi, n-ar putea fi decat benefica. 

 Iata ca, dincolo de rolul estetic, aceste spatii verzi amenajate pe acoperisurile si terasele cladirilor prezinta multe alte beneficii: de la asigurarea confortului termic si fonic, la asigurarea unui aer mai curat si protectie maxima impotriva radiatiilor electromagnetice. Nu ai nevoie doar de o gradina pe acoperis care sa dea bine vazuta din blocurile din apropiere. Ea trebuie sa fie durabila, gandita in asa fel incat sa fie cat mai simplu si mai ieftin de intretinut, cu un substrat suficient de gros pentru a asigura, alaturi de materialele termoizolatoare folosite, racoare vara si caldura iarna, precum si evitarea condensului, iar alaturi de materialele hidroizolatoare din structura acoperisului verde sa nu permita probleme legate de infiltratii de apa.

 Este cunoscut ca pe terase apa din precipitatii nu se scurge in totalitate la gurile de scurgere, formandu-se balti si exces de apa reziduala pe terase dupa ploaie sau dezghet. In acest context plantele asimileaza acest exces eliminandu-l in scurt timp.  

 Dar noi nu oprim exclusiv apa, noi captam si soarele de pe terasele blocurilor, caselor, halelor ! Ce poate fi mai util decit imbinarea hidroizolatiei cu asigurarea energiei electrice pentru imobilul nostru prin montajul de membrane fotovoltaice flexibile direct pe hidroizolatia terasei !

 General Solar PV este un sistem integrat de panori fotovoltaice flexibile tip membrana (BIPV-Building Integrated Photovoltaic) certificat conform standardelor CEI EN 61646 și CEI EN 61730.
 Pentru montajul pe acoperișul gen terasa, General Membrane a dezvoltat sisteme PV Solar General, sisteme fotovoltaice integrate unor membrane a caror instalare nu compromite ȋnvelitoarea, și respecta în același timp sistemul de hidroizolare. Exista module banda de aprox. 6mp care asigura 408Wp sau 272 Wp, si exista module banda de aprox. 3mp care asigura 204 Wp sau 136Wp. Deci pe linga terase verzi se pot realiza campuri  fotovoltaice pe terasele imobilelor.

Cu numai 60mp de terasa acoperita cu membrane fotovoltaice puteti asigura un consum electric de aprox. 4KW; adica consumul zilnic maxim de energie electrica al unei case.

Acasă » Terase verzi si fotovoltaice