izolarea termica

izolarea termica, tel.0723285011

Izolarea termica a constructiilor depinde de intensitatea schimbului de caldura intre imobil si exterior. Schimbul de caldura intre interiorul casei si exteriorul ei este un fenomen nestationar, variabil in timp. El este tributar conditiilor de temperatura, presiune, modului de distributie a densitatii. Si transformarile de faza influenteaza: inghet /dezghet, condensare/vaporizare, specifice amestecului aer/apa din atmosfera terestra.

Atit in atmosfera cit si in structura materialelor de constructie, schimbul de caldura se realizeaza sub toate cele 3 forme: convectie, radiatie, conductie, si influenteaza global izolarea termica a imobilului.

Majoritatea materialelor de constructie, cu exceptia  celor compacte (metale, sticla etc.), au o structura capilar–poroasa. Aceasta structura este alcatuita din cavitati si schelet rigid. Structura contine apa sub diferite forme, la presiuni diferite de cele din exterior. De asemeni, aerul si apa migreaza prin reteaua de capilare si pori. În consecinta, caldura apare sau/si se transmite in cavitati concomitent sub mai multe forme:

  • conductie intre scheletul solid si amestecul aer – apa din cavitati;

  • convectie si radiatie locala datorate scurgerilor aerului, apei si diferentelor de temperatura între fetele opuse ale peretilor cavitatii;

  • schimburi repetate de faza (evaporari/ condensari, inghet/dezghet) în cavitati.

Astfel, la materialele poroase ( ex.beton, sape), des întâlnite în constructii, conductia termica nu mai apare în stare pura. Acest lucru deoarece fluidele (aer, apa etc.), existente în capilare si pori, pot efectua scurgeri prin micropori si microfisuri. Astfel apare transfer termic prin convectie si chiar prin radiatie la nivel de microstructura in interiorul materialelor de constructii.

O proprietate, importanta pentru izolarea termica, este proprietatea gazelor de a realiza cel mai redus transfer de caldura prin conductie, relativ la celelalte stari de agregare sau faze. Deci un material poros si/sau uscat va fi preferat unuia compact si/sau umed din punct de vedere al izolarii termice !

Izolarea termica este cu atit mai buna cu cit materialul de constructie este mai uscat, deci o buna izolare termica este strins legata si de o buna hidroizolare !!! Spre exemplu, polistirenul expandat daca se uda, isi pierde aproximativ de 20 ori calitatea de izolator termic, ajungind sa valoreze, termic vorbind, cu caramida la aceeasi grosime !!!

Izolarea termica este cu atit mai buna cu cit se evita folosirea materialele compacte, de densitate mare (ex.sticla, metal). Desigur sugerez doar limitarea folosirii lor sau/si luarea de masuri suplimentare de termoizolare in acele zone!

Din formula Fourier tragem concluzia ca in afara de dependenta direct proportionala de densitate, umiditate, natura materialului (cuantificate prin λ, coeficientul de conductivitate termica), conductia termica creste cu diferenta de temperatura dintre fetele peretelui sau acoperisului, cu marirea suprafetei desfasurate, si cu trecerea timpului, dar scade cu cit grosimea peretelui sau a acoperisului este mai mare !

Caldura-conductie

Variatia pe grosime a temperaturii (gradientul de temperatura) la trecerea fluxului termic poate fi reprezentata ca in figura de mai jos, si se poate vedea ca temperatura in orice strat din perete sau tavan, si deci izolarea termica, depinde de grosimea stratului, de conductivitatea termica a stratului, si de diferenta temperaturilor din casa si a celei din exterior! (Cresterea λ si/sau a diferentei temperaturilor maresc panta variatiei temperaturii in strat; cresterea grosimii stratului micsoreaza aceasta panta.)

gradient-temperatura-prin-perete

Caldura ajunge la suprafetele peretilor si acoperisului in principal prin fenomene de convectie si radiatie. Schimbul de caldura in fundatia casei apare prin toate formele de transfer termic: conductie, convectie si radiatie! În ceea ce priveste transmisia termica prin convectie si radiatie, trebuie observat ca, la nivelul calculului, cele doua forme de transfer se pot cumula. Astfel, fluxul termic unitar total dintre un element de constructie si un fluid va fi egal cu suma fluxurilor unitare prin convectie (definit de Newton) si prin radiatie (definit de Stefan–Boltzmann )

flux-unitar-izolatii termice

Foarte importante in proiectarea anveloparii termice, izolatiei termice, sint puntile termice. Acestea sint locurile unde pierderile termice sint majore (de exemplu imbinarile structurale, conturul tocurilor ferestrelor,etc). In imaginea de termoviziune de mai jos puteti vedea, in culoare rosie, pierderi termice pe la boiandrugii ferestrelor si glafurile ferestrelor! Vizualizarea pierderilor termice cu ajutorul termoviziunii duce la o proiectare judicioasa privind anveloparea termica a casei dumneavoastra!

termoviziune

Circuitul aerului cald din interiorul cladirii si acumularea caldurii in zonele tavanelor, acoperisurilor, impartirea spatiului util al casei, circuitul aerului exterior datorat amplasarii si vecinatatilor casei, au si ele un cuvint greu de spus in stabilirea modului de termoizolare al imobilului. De acesti factori depinde diferenta dintre temperaturile interioara si exterioara in zona respectiva a imobilului, si deci si izolarea termica! Iar problema termica nu se termina aici !!! Aerisirile, cosurile, si imbinarile dintre elementele constructive ale oricarei casei au un rol deosebit in pierderile de flux termic masiv! De exemplu, in imaginea de termoviziune de mai sus se dovedeste ca imbinarea glaf/ toc fereastra pierde caldura. 

Acasă » Blog » Izolarea termica a constructiilor